Română  English

Kezdőlap   Hírek/Sajtó  Szállás   Program   Szervezők   Résztvevők

Csíkszereda   Marosvásárhely   Sepsiszentgyörgy

 

Székelyföld-konferencia, 2017. április 20-22.

(III. Székely Kongresszus)

Sepsiszentgyörgyön találkoztak a székelyföldi városok magyar polgármesterei

Az önkormányzatok mindennapi gondjairól, zászlókról, címerekről, a magyar ajkú romák politikai integrálásáról és az áprilisi Székely Kongresszus előkészületeiről egyeztetett Sepsiszentgyörgyön 12 székelyföldi város magyar polgármestere. A városházán tanácskozó vezetők célja, hogy párthovatartozástól függetlenül, együtt gondolkodva és cselekedve keressenek megoldásokat az önkormányzataikat érintő kihívásokra – számolt be a Maszol a találkozóról.

 

Székelyföldről kisugárzó minták

Az idei Székely Kongresszus nem csak visszautal az 1902-es, majd 2002-es felújítás kínálta előzményekre és hagyományokra, hanem tétként is megfogalmazza, hogy a jövőben intézménnyé alakuljon. A hagyományokra visszautaló elnevezéssel gyakorlatilag azt az állandóan működő szakmai és politikai kerekasztalt jelenti, amely ahhoz szükséges, hogy Székelyföld jól előkészített döntések, saját erőforrásai alapján fejlődhessen. Ehhez állandó tevékenységi keretet, szakmai konzorciumot kell kialakítani, az idei kongresszus ennek első lépcsőfoka kíván lenni – mondta Bakk Miklós, a Székely Kongresszus szervezője a Háromszéknek adott interjújában. A teljes beszélgetés ide kattintva olvasható.

 

Székely Kongresszus – 2017: Székelyföld harmadik tudományos kongresszusa

Áthatva Székelyföld jövője, fejlődése iránti felelősségtől a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a Székely Nemzeti Tanács Székely Tudományos Kongresszust szervez, és felkéri a különbőző tudományok művelőit, a közélet személyiségeit, hogy tudásukhoz és erejükhöz mérten támogassák ennek megtartását. Az elmúlt közel másfél évtized egyértelművé tette, hogy egyre erősebb és átfogóbb az igény: tegyük Székelyföldet működő, modern régióvá! Ez a törekvés a tudomány és a kultúra képviselői számára is feladatokat fogalmaz meg – adott hírt az Erdon a III. Székely Kongresszus előkészületeiről. A teljes hír ide kattintva olvasható.